Aquesta Societat d’Estudis començà les activitats del primer any del IIIer mil·lenni i del segle XXI, el 25 de gener, amb la conferència de Francesc Xavier Montesa titulada “Elionor de Prades, Reina de Xipre i Jerusalem”[1], a la Casa Elizalde de Barcelona; més tard, tingué lloc el tradicional sopar per a celebrar el 33è aniversari del natalici de Sa Altesa Reial El Príncep de Girona.
.
El quart cicle anual de conferències de la nostra Societat continuà a la Casa Elizalde, tal com detallem a continuació: el dia 22 de febrer, “El Beat Angèlic. L’artista místic”, per Jesus Oliver, sobre les pintures del Convent de San Marco de Florència; el 29 de març, “Carles de Viana. Un enigma històric”[2], per Sergi Rodríguez; el dia 26 d’abril, “La Casa Reial de Tailàndia”, per Datiu Salvia; el 31 de maig, “Hadrià. L’Emperador arquitecte”, per Jesus Oliver, analitzà la intervenció d’aquest Emperador en diversos projectes arquitectònics realitzats a Roma; el 26 d’octubre, “La reintegració del Regne de Mallorca a la Corona d’Aragó”, per Francesc Xavier Montesa; el 30 de novembre, “Els habitatges dels antics romans”, per Jesus Oliver; el 14 de desembre, “Espais urbans i vida quotidiana a l’antiga Roma”, per Jesus Oliver.
.
Quant als altres esdeveniments. El 29 de març, a la Casa Elizalde, fou presentat el 4art número de Regalia Catalana. El 17 d’abril, el president fou rebut en audiència per S.A.R. L’Infant Carles, Cap de la Família Reial de Les Dues Sicílies i Duc de Calàbria. La diada de Sant Jordi, a l’Església de Santa Anna de Barcelona, bona part dels membres de la Societat assistiren a la Missa celebrada pel P. Jordi Farrè, per la festivitat del Sacre i Militar Orde Constantinià de Sant Jordi. El 29 d’abril, a la Seu gironina, el president assistí al creuament de nous cavallers del Reial Estament Militar Noble del Principat de Girona, Confraria de Sant Jordi. El 21 de maig, la Junta de Govern fou convidada a l’acte commemoratiu del CLè aniversari de l’Excm. Institut Agrícola Català de Sant Isidre, celebrat al Palau de la Música sota la presidència de S.A.R. El Príncep de Girona. El 31 de maig, al Palau de Capitania de Barcelona, el president assistí a la recepció oferta pel General-Cap de la Regió Pirinenca, en la festivitat de Sant Ferran Rei. El 12 de juny, en el Palau de la Generalitat, el president i el secretari anaren a la presentació del darrer volum del Diccionari d’història eclesiàstica de Catalunya.
.
.
Gràcies a les gestions endegades pel nostre president, el Museu Marítim de Barcelona retornà el sepulcre del cavaller Miquel de Boera (foto) a l’Església de Santa Anna, de la Ciutat Comtal. La tarda del 13 de juny, el Bisbe Jaume Traserra hi presidí un Ofici pontifical de difunts en memòria del cavaller, amb motiu de la benedicció del sepulcre; al sacre ritu assistiren Sa Altesa Imperial i Reial L’Arxiduquessa Mònica d’Àustria i el duc de Sant’Angelo.
.
El 23 de juny, un grup de membres de la Societat visitaren l’exposició “Petras Albas” al Reial Monestir de Pedralbes. El 30 de juny, el president i altres membres de la Societat ingressaren en la Germandat del Monestir Cistercenc de Santa Maria de Poblet, tot enfortint els nostres lligams amb aquest Reial Monestir. Entre maig i juliol, la nostra Societat va mantenir contactes amb la Casa de Sa Majestat el Rei, el Departament de Presidència de la Generalitat, la Reial Acadèmia de Bones Lletres i el Capítol de la Catedral de Barcelona, per tal de promoure la celebració del XIIè centenari del Comtat de Barcelona; també, ens vàrem dirigir als organismes competents, demanant l’emissió d’un segell commemoratiu d’aquest esdeveniment capital en la història de Catalunya. Els dies 7 i 8 d’agost, el director del butlletí ens representà en la Missa i els primers actes commemoratius del DCLè aniversari de la comunitat del Reial Monestir de Nostra Senyora de Montsió.
Els dies 2, 3 i 4 de setembre, el director del butlletí participà en la Trobada Internacional “Les fronteres del diàleg. Religions i civilitzacions en el nou segle”, organitzada a Barcelona per la Comunitat de Sant’Egidio. El 30 de setembre, la Junta de Govern assistí a la presa de possessió de Mons. Jaume Traserra com a nou Bisbe de Solsona. El 14 d’octubre, a l’Abadia de Sant Maurici d’Agauno, a Suïssa, el president i el secretari assistiren a la Missa que conclogué el Capítol anual dels Ordes dinàstics de la Casa de Savoia, i complimentaren a Ses Alteses Reials els Prínceps de Nàpols i el Príncep del Piemont i Venècia. El 16 de novembre, a Palma de Mallorca, el president pronuncià la conferència “La reintegració del Regne de Mallorca a la Corona d’Aragó”, convidat per l’Associació d’Amics del Castell de Sant Carles. El 24 de novembre, es reuní l’assemblea general de la Societat.
.
La secció de Patrimoni Historicoartístic continuà treballant en la reivindicació de protecció per a la Plaça de Les Arenes de Barcelona; seguírem a l’aguait del polèmic edifici que l’Ajuntament de Montblanc vol construir al casc antic de la Vila Ducal, a propòsit del qual, vàrem emetre un comunicat de premsa el 18 d’abril; i ens adherírem a les darreres iniciatives de Veïns en Defensa de la Barcelona Vella, destinades a denunciar la degradació del centre històric de la Ciutat Comtal.
.
[1] Vid. Regalia Catalana, 4 (2001), pàgs. 25-36.
[2] Vid. Regalia Catalana, 4 (2001), pàgs. 19-24.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada