Crònica A.D. MMII

.
El programa d’activitats d’aquesta Societat començà el 31 de gener, a la Casa Elizalde de Barcelona, amb la conferència “La Infanta Carlota Joaquina. Un trono para el Río de la Plata”[1], pronunciada per Walter D’Aloia. A continuació, durant el tradicional sopar amb motiu del 34è aniversari del natalici de Sa Altesa Reial El Príncep de Girona, s’atorgaren al Daniel Aznar i al Javier Jara els primers diplomes que la Societat concedeix als treballs de recerca realitzats pels seus membres.
.
El cinquè cicle anual de conferències continuà a la Casa Elizalde, tal com detallem a continuació: el 28 de febrer, “El paper constitucional del Príncep de Girona”, per Francesc Xavier Montesa, sobre les funcions que corresponen a l’Hereu de la Corona i les discussions al voltant de l’orde de successió; el 21 de març, “Cercant els testimonis arquitectònics de l’antiga Roma”, per Jesus Oliver, sobre les diverses vicissituds sofertes pels monuments romans que sobrevisqueren a la destrucció; el 2 de maig, “Ferran el Catòlic, Príncep maquiavèlic”, per Daniel Aznar, tot recordant el 550 aniversari del naixement del Comte-Rei Ferran II; el 30 de maig, “Carles I. Retrat humà del darrer Emperador d’Àustria”[2], per Datiu Salvia; el 22 de novembre, “Jaume d’Urgell i el Compromís de Casp”, per Josep Mª d’Ortodó; el 20 de desembre, “Ci Xi, la darrera Emperadriu de Xina”, per Francesc Xavier Montesa, qui també va descriure amb detall la vida quotidiana a l’anomenada “Ciutat Prohibida”, abans d’abordar l’històric episodi de la “Guerra dels Bòxers”.
.
Quant a les altres activitats i esdeveniments. El 11 de gener, a la Catedral de Barcelona, alguns membres de la Societat estigueren presents en la presentació dels treballs de restauració realitzats a la Capella de l’Orde Eqüestre del Sant Sepulcre. El 19 de gener, el president i el secretari assistiren a la solemne Missa presidida pel Bisbe de Vic en l’Església de Sant Felip Neri d’aquella ciutat, amb motiu de la benedicció del nou altar. El 20 de març, el president, el secretari i el director del butlletí assistiren a l’acte inaugural de l’Any Gaudí, presidit per Sa Majestat La Reina al Saló de Cent; en la recepció oferida a continuació en la mateixa Casa de la Ciutat de Barcelona, els nostres representants parlaren amb Sa Majestat, que es mostrà molt interessada per les activitats de la Societat d’Estudis. La diada de Sant Jordi, celebràrem el 5è aniversari de la fundació de la Societat d’Estudis Pere el Cerimoniós, assistint a la Missa dels cavallers constantinians, oficiada per Mn. Jordi Farrè a l’Esglèsia de Santa Anna, i amb un sopar de germanor. El 2 de maig, hom presentà el cinquè número del butlletí de la Societat. El 3 de juny, a la Catedral de Barcelona, bona part dels membres de la Societat estàvem en l’acte de presentació de la Capella del Sacre Orde Constantinià de Sant Jordi, presidit per Ses Alteses Reials Els Ducs de Calàbria, als quals vàrem poder saludar en la recepció posterior.
.
El 17 d’agost, el secretari fou rebut per Sa Altesa Reial El Duc de Parma a l’Aleixar, coincidint amb les vacances del Cap de la Casa Ducal parmesana en el Baix Camp; li presentà la nostra Societat i li féu entrega de la col·lecció de butlletins, que Sa Altesa examinà amb molta atenció. A l’octubre, a Parma, el president i el secretari assistiren al capítol de les ordres dinàstiques de la Casa Ducal de Parma. El 12 de novembre, al Palau Moja de Barcelona, el president anà a la presentació del segon cicle de conferències “Noblesa i Societat”, organitzat per l’Institut d’Estudis Nobiliaris Catalans. Al desembre, assistírem a la inauguració d’una exposició sobre la història de la Parròquia Major de Santa Anna de Barcelona; en Francesc Xavier Montesa fou el comissari d’aquesta exposició, per encàrrec del rector d’aquesta parròquia.
.
Pel que fa a la defensa del Patrimoni Historicoartístic, el responsable d’aquesta secció féu públic un comunicat en relació a les excavacions arqueològiques realitzades sota l’antic Mercat del Born de Barcelona, i a la destrucció de bona part del barri medieval de Santa Caterina promoguda pel mateix Ajuntament.
.
[1] Vid. Regalia Catalana, 5 (2002), pàgs. 11-22.
[2] Vid. Regalia Catalana, 5 (2002), pàgs. 41-53.