Crònica A.D. MMIII

.
Aquesta Societat començà llurs activitats el dia 30 de gener, amb el tradicional sopar de germanor, amb el qual celebrem l’aniversari -enguany el XXXV- del natalici de Sa Altesa Reial El Príncep de Girona. Aquest any vàrem prendre la iniciativa de commemorar el V centenari de la mort del Papa Alexandre VI, amb un programa de conferències i concerts amb el lema L’Any Borja. 1503-2003. Per a les conferències la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya tingué la gentilesa de cedir-nos l’ús de la sala d’actes del Palau Robert de Barcelona.
.
El 28 de febrer tingué lloc la primera conferència, titulada "Roma en temps dels Borja", per Jesus Oliver; el 28 de març, "Cèsar de Borja, història d’una ambició", per Francesc Xavier Montesa; el 25 d’abril, "Lucrècia Borja, una princesa del Renaixement", per Datiu Salvia; i el 30 de maig, "Alexandre VI, el Papa Borja", per Daniel Aznar. D’altra banda, els concerts tingueren una finalitat benèfica; la recaptació fou enviada a la ciutat de Bolívar, a l’Argentina, a l’Obra Benéfica de San José, entitat de la qual forma part el nostre soci l’Il·lm. Sr. Walter D’Aloia, vicecònsol honorari d’Espanya a Bolívar. El primer dels concerts organitzats per la nostra societat l’oferí la Coral Sinera el 12 de juny, a la Parròquia Major de Santa Anna de Barcelona, que cantaren una bella selecció de peces hispàniques creades en temps dels Borja, finalitzant amb l’Himne de la Coronació d’Alexandre VI. El segon concert tingué lloc el 9 d’octubre a l’Església de Sant Sever, on Miquel Gònzalez interpretà un repertori d’obres per a orgue renaixentistes.
.
Després de l’estiu, el cicle anual de conferències continuaria a l’Aula Sant Jordi de l’Edifici Seminari, sota els auspicis de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. El 29 d’octubre, amb la conferència "A propòsit de la caiguda de Constantinoble", de Jesus Oliver, vàrem recordar el 550 aniversari d’aquest transcendental esdeveniment històric; el 28 de novembre, "La coronació de Lluís XIV", per Daniel Aznar, va descriure el complex cerimonial portat a terme i analitzà la dimensió política que tingué en la França de l’època; el 19 de desembre, "L’Orde de Sant Maurici i Sant Llàtzer", orde dinàstic de la Casa Reial de Savoia, per Amadeo Rey,[1] sobre la història d’aquest antic orde militar italià que actualment és present a Catalunya.
.
Quant a les altres activitats i esdeveniments. El 21 de gener, al Reial Monestir de Sant Llorenç de l’Escorial, el president i el secretari assistiren al solemne funeral celebrat en memòria de Sa Altesa Reial La Infanta Beatriu, que comptà amb la presència de la Família Reial i dels representants de les més altes institucions del Regne; el 30 de gener, part dels membres de la Societat assistiren a la Missa de funeral presidida per Mn. Jordi Farré a la Parròquia Major de Santa Anna de Barcelona, i celebrada a instàncies dels cavallers constantinians del Principat. El 25 d’abril, al Palau Robert, tinguérem la satisfacció de presentar el número vi de Regalia Catalana. El 29 d’abril, a la Catedral de Barcelona, bona part dels membres de la Societat assistírem a la solemne Missa dels canonges i dels cavallers constantinians amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi. El matí de l’1 de juny, un grup de la Societat visità el Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, que fou la residència dels comtes de Bell-lloc.
.
El 23 de juny, a Madrid, el president i el secretari foren rebuts per Sa Altesa Reial El Duc de Calàbria, a qui explicaren el programa d’activitats que la nostra Societat té previst realitzar conjuntament amb l’Orde Constantinià de Sant Jordi durant l’any 2004. El 28 de juny, vàrem sentir la mort de l’Excel·lentíssim Senyor Juan Balansó y Amer, escriptor, periodista i membre d’aquesta Societat. El 25 d’octubre, un grup de la Societat visità l’exposició "Mestres de la pintura flamenca del segle XVII a les col·leccions del Museu Ermitage", al CaixaFòrum de Barcelona. El 4 de desembre, el director del butlletí assistí a la inauguració de l’exposició "Obres Públiques a Catalunya, present, passat i futur", instal·lada a la barcelonina Estació de França, en la qual va col·laborar. El 20 de desembre, un grup de la societat tingué l’oportunitat de veure les obres mestres de Fortuny reunides en l’exposició organitzada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya.
.
[1] Vid. Regalia Catalana, 4 (2001), pàg. 49-63.