Crònica A.D. MM

.
El 28 de gener de l’any 2000, a la Casa Elizalde de Barcelona, tingué lloc la presentació del tercer número de Regalia Catalana, seguida de la conferència d’en Francesc Xavier Montesa, titulada “L’Emperador Carles i Barcelona”, amb la que aquesta Societat commemorà el Vè centenari del naixement del Comte-Rei Carles I. Més tard, tingué lloc el tradicional sopar de germanor per a celebrar el 32è aniversari del natalici de Sa Altesa Reial el Príncep de Girona.
.
Des de llavors, el tercer cicle anual de conferències organitzat per la nostra Societat es va desenvolupar tal com detallem a continuació: el dia 26 de febrer, “Breu història de la Casa de Liechtenstein”, per Datiu Salvia; el 31 de març, “Aproximació a les dinasties Imperials d’Etiòpia”, per Víctor Barrallo; el dia 28 d’abril, “Itinerari per la Roma del Jubileu”, per Jesus Oliver, un recorregut per algunes de les esglésies més antigues de Roma -els tituli-, així com per les basíliques patriarcals; el dia 19 de maig, “Els ducs britànics”, per Datiu Salvia, que fou una panoràmica de les principals famílies nobiliàries del Regne Unit; el 19 d’octubre, “Les termes de Roma”, per Jesus Oliver, que il·lustrà la importància dels banys en la societat romana; el 16 de novembre, “La successió dinàstica al Gran Ducat de Luxemburg”, per Datiu Salvia, a propòsit de la recent abdicació del Gran Duc Joan en el seu fill, el Príncep Enric, l’actual Gran Duc. De gener a maig, les conferències tingueren lloc a la Casa Elizalde, i les d’octubre i novembre al Centre Cultural Les Corts.
.
En aquest any tan emblemàtic, l’acte més rellevant promogut per la nostra Societat fou el TeDèum pel Jubileu d’Argent de Sa Majestat el Rei. Per aquest motiu, durant el mes d’abril, ens vàrem adreçar a una sèrie d’entitats i personalitats del nostre país, per tal d’integrar-los en aquesta iniciativa. A partir de llavors, el president de la nostra Societat fou el responsable de les gestions amb la Casa de S. M. el Rei i amb el Bisbat, així com de l’organització del TeDèum, conjuntament amb el Capítol-Catedral. El dia 11 de desembre es varen celebrar, amb gran solemnitat, la Missa i el TeDèum, presidits pel Cardenal-arquebisbe de Barcelona, amb l’assistència de Sa Altesa Reial el Príncep de Girona, i del duc de Palma de Mallorca, l’Arxiduquessa Mònica d’Àustria, el conseller Artur Mas -que representava al President de la Generalitat-, la Delegada del Govern, el Capità-General de Catalunya, a més dels presidents i representants de les institucions i entitats adherides al TeDèum. En acabar la solemne cerimònia, el Príncep Felip expressà al president de la nostra Societat el seu agraïment personal i el de Sa Majestat el Rei per la impecable organització de l’acte.
.
Quant a les altres activitats i esdeveniments, diverses circumstancies han permès que la nostra societat tingués una presencia important a Roma en l’any del Gran Jubileu. El dia 10 de gener, la Junta de Govern assistí a la Missa Solemne en memòria de Sa Altesa Reial la Comtessa Maria Mercè de Barcelona, a la Catedral-Basílica de Barcelona. El 26 de gener, el director del butlletí ens representà a la Missa celebrada pel mateix motiu a Roma, a la Basílica de Santa Maria Maggiore, presidida pel Cardenal Martínez Somalo i a la qual assistí Sa Altesa Reial la Infanta Beatriu. El dia 18 de febrer, el responsable de la Secció de Patrimoni Cultural participà en el Jubileu dels Artistes, celebrat a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, i en el simposi internacional “Chiesa e Arte nel pellegrinaggio verso Dio”. El 4 de març, a Roma, la Junta de Govern participà en el Jubileu de l’Orde del Sant Sepulcre; en el transcurs del mateix viatge, es va obsequiar a Sa Altesa Reial la Infanta Beatriu amb una imatge de la Mare de Déu de la Mercè. El 22 de març, vàrem lamentar la mort de Dª María de Urruela y Sanllehy, marquesa vídua de Castelldosrius i Gran d’Espanya, que havia estat membre de la nostra Societat des de la seva fundació; el 3 d’abril, la Junta de Govern pregà per ella en la Missa celebrada a l’església de Santa Maria Reina de Barcelona. El 23 de març, a Roma, el director del butlletí assistí al sopar de germanor dels joves de la Guardia d’Onore alle Reali Tombe del Pantheon.
.
El 29 d’abril, el president i el director del butlletí assistiren a la cerimònia de creuament de nous cavallers del Reial Estament Militar Noble del Principat de Girona, Confraria de Sant Jordi, celebrada a la Catedral de Girona. El 4 de maig, la Junta de Govern fou rebuda al Palau de la Generalitat, per tal de presentar la nostra Societat al Molt Honorable President Jordi Pujol; en el transcurs de la cordial entrevista, vàrem proposar al President Pujol que, un cop a l’any, la Generalitat organitzi la celebració d’una Missa en memòria dels Comtes de Barcelona. La tarda del dia 1 de juny, es va reunir l’Assemblea General d’aquesta Societat; en el transcurs de la qual, els membres de la Junta de Govern sortint foren reelegits per a continuar en els mateixos càrrecs. El 6 de juny, a la Sala Capitular de la Catedral de Barcelona, la Junta de Govern assistí a la cerimònia de col·lació de la dignitat de “capellà Jure Sanguinis” del Sacre i Militar Orde Constantinià de Sant Jordi a Mons. Jaume Traserra, bisbe auxiliar de Barcelona; el nostre president -cavaller Gran Creu de Mèrit d’aquest Orde- representà al Gran Mestre de l’Orde Constantinià, Sa Altesa Reial l’Infant Carles, Duc de Calàbria i Cap de la Família Reial de les Dues Sicílies.
.
El 10 de juny, la Junta de Govern fou present en la benedicció de la imatge de Sant Felip Neri, col·locada al Temple de la Sagrada Família. El 17 de juny, un grup de membres de la Societat varem fer una visita cultural força interessant a Tortosa; al matí, el president de l’Associació d’Amics del Castell ens mostrà els antics palaus de la ciutat, la Catedral, l’exposició “Fidei Speculum. L’art litúrgic de la diòcesi de Tortosa”, i el Reial Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties; havent dinat, en Xavier Aragó ens convidà a visitar l’exposició “La Corte in festa”, instal·lada als Reials Col·legis en homenatge a l’Emperador Carles V, i ens portà al Castell de La Suda. El 20 de juny, al Reial Monestir de Nostra Senyora d’Alguaire i Sant Joan de Jerusalem de Valldoreix, la Junta de Govern assistí a la Missa i a la recepció amb la que els cavallers de Malta celebraren al seu patró, Sant Joan Baptista.
.
La tarda del 23 de setembre, al Castell de Montsonís, el president i el director del butlletí assistiren a una cerimònia presidida per Sa Altesa Reial el Príncep del Piemont i Venècia, Manuel Filibert de Savoia, en el transcurs de la qual, diversos cavallers ingressaren en l’Orde del Mèrit de Savoia o en l’Orde de Sant Maurici i Sant Llàtzer, de les quals, l’actual baró de L’Albi n’és el representant al nostre país. El 7 d’octubre, el president i el secretari participaren en el Capítol dels Ordes dinàstics de la Casa de Savoia, celebrat a Ginebra sota la presidència de llur Gran Mestre, Sa Altesa Reial el Príncep Víctor Manuel d’Itàlia, Cap de la Família Reial italiana. El 24 d’octubre, el president i el director del butlletí ens representaren en la sessió commemorativa del tercer centenari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres. El 25 d’octubre, a la seu del Museu d’Història de Catalunya, el director del butlletí estava en la presentació de la base de dades de la Institució de les Lletres Catalanes. El 28 d’octubre, a la Catedral-Basílica de Barcelona, la Junta de Govern tingué el goig d’acompanyar al president de la nostra societat, en el seu creuament com a cavaller de l’Orde del Sant Sepulcre, en el transcurs d’una solemne cerimònia oficiada pel P. Jordi Farrè, Prior coadjutor del Capítol d’Aragó, Catalunya i Balears. Des del mes de novembre, havent signat un conveni amb la Generalitat, la nostra Societat va comptar amb un objector de consciència que va realitzar la prestació social col·laborant en diverses tasques.
.
Enguany, la Societat d’Estudis Pere el Cerimoniós va creure convenient i necessari comprometre’s en la defensa del Patrimoni Historicoartístic del nostre país, davant les agressions sofertes per tants monuments, moltes de les quals comeses per les mateixes institucions que haurien de tenir cura de llur conservació. Al maig, la nostra secció de Patrimoni Cultural demanà, a través de la premsa, que fos reconsiderada la decisió de construir un edifici al casc antic de Montblanc, que pretén trencar l’harmonia d’aquest conjunt medieval. La Societat d’Estudis s’adherí al manifest promogut per l’associació Veïns en Defensa de la Barcelona Vella -presentat publicament el 22 de juny-, que reivindicava la conservació i la correcta rehabilitació del sector oriental de Ciutat Vella, davant l’agressiu pla urbanístic realitzat per l’Ajuntament de Barcelona. Durant els mesos de juny i juliol, es realitzaren diverses gestions per a salvar de l’enderroc la façana de la Plaça de Les Arenes de Barcelona, l’exemple més important de l’estil neoàrab o neomudejar a la Ciutat Comtal. El 12 de juny, vàrem contactar amb l’associació S.O.S. Monuments, per tal de col·laborar amb aquesta entitat dedicada a la salvaguarda del patrimoni. També al juny, vàrem denunciar publicament l’acte vandàlic comès contra la Creu gòtica situada davant de l’església de Santa Anna, a Barcelona, alhora que criticàvem la política de l’Ajuntament vers Ciutat Vella. Entre els dies 17 i 19 d’octubre, al Palau Macaya de Barcelona, el responsable de la Secció de Patrimoni Cultural assistí al IV Fòrum de Restauració de Monuments, organitzat per la Fundació La Caixa i la Reial Càtedra Gaudí.