Crònica A.D. MMIV

.
L’activitat principal del primer semestre fou el cicle de conferències dedicat a l’antic Regne de Nàpols des dels temps d’Alfons el Magnànim, coincidint amb el V centenari de la conquesta d’aquest reialme per Ferran el Catòlic. Aquest cicle se celebrà a l’Aula Sant Jordi de l'Edifici Seminari, sota els auspicis de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, per la qual cosa algunes de les conferències varen aportar crèdits als estudiants d’Humanitats d’aquesta universitat. El cicle començà el 30 de gener amb la conferència titulada "Nàpols al segle XV", pel Dr. Jesus Oliver; el 27 de febrer, "La dinastia aragonesa de Nàpols", per Daniel Aznar; el 26 de març, "Els Virreis catalans de Nàpols", per Francesc Xavier Montesa; el 30 d’abril, "La Casa Reial de Les Dues Sicílies", per Datiu Salvia; i el 28 de maig, "L’Orde Constantinià de Sant Jordi", pel Dr. Alfonso Marini.
.
Després de l’estiu, el cicle anual continuà el 22 d’octubre, amb la conferència "Claustres. Simulacres arquitectònics del paradís", pel Dr. Jesus Oliver; el 28 de novembre, "Els enterraments reials. Cerimonial funerari dels Reis hispànics", per Francesc Xavier Montesa; el 17 de desembre, "Lord Mountbatten, l’home d’Estat", per Datiu Salvia.
.
Quant a les altres activitats. El 6 de febrer, a l’Aula Sant Jordi del Seminari Conciliar, Walter d’Aloia presentà el seu llibre Anita de Azcuénaga, la primera virreina criolla, sobre la vida de l’esposa d’Antonio Olaguer Feliu, virrei del Rio de la Plata a les darreries del segle XVIII. El vespre del mateix dia 6 ens aplegàrem en el tradicional sopar de germanor, amb el qual celebrem el natalici de Sa Altesa Reial El Príncep de Girona; a les postres, Walter d’Aloia va rebre el diploma que la Societat atorga als millors treballs de recerca realitzats pels seus membres. El març, a la Catedral-Basílica de Barcelona, el president assistí a la Missa de funeral per les víctimes de l’atemptat terrorista de Madrid, presidida pel Cardenal-Arquebisbe Ricard Mª Carles. El 22 de maig, a Madrid, el president d’aquesta Societat d’Estudis ens representà en les celebracions de les noces de Ses Alteses Reials Els Prínceps de Girona, en l’acte que tingué lloc a la Basílica d’Atocha. El 18 de juliol, a la Catedral-Basílica de Barcelona, la Junta de Govern assistí a la pressa de possessió del nou Arquebisbe, Monsenyor Lluís Martínez i Sistach.
.
El 3 d’octubre, a Roma, el president i el secretari assistiren a la beatificació de l’Emperador Carles I d’Àustria celebrada per Sa Santedat el Papa Joan Pau II a la Plaça de Sant Pere; en la recepció posterior a la cerimònia, a l’Aula Pau VI, pogueren saludar l’Arxiduc Llorenç i altres membres de la Família Imperial. El 6 d’octubre, el responsable del butlletí assistí a la inauguració de l’exposició sobre l’obra dels germans Joan i Josep Llimona, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, presidida pel M. H. Sr. Pasqual Maragall.